I kloka kvinnors sällskap – Célestine Vaite

På Tahiti är det allmänt känt att kvinnor är klokast, särskilt mödrar. Matarena vet allra bäst, alla tycker så, alla utom hennes dotter Leilani.

Materena är höggravid när hon får anställning som städerska och strax därefter föder hon sin lilla dotter. Så fort hon kan börjar Materena jobba igen. Hon är stolt över att vara städerska men drömmer om en annan framtid åt sin dotter Leilani.

Dottern är en utmaning från första stund. Ju äldre Leilani blir desto mer ifrågasätter mor och dotter varandra. Materena är övertygad om att hennes dotter kommer att växa upp till en smart kvinna som inte kommer finna sig i några dumheter. Men när Leilani träffar sin första kärlek, måste Materena försöka förstå att hennes dotter måste finna sin egen väg.

Kommentar:
I kloka kvinnors sällskap är en bok jag fyndade på rea, och den har legat oläst i bokhyllan hur länge som helst. Lite synd faktiskt, med tanke på att det var en ganska trevlig historia. Det är en charmig feelgood-roman, fylld med värme och humor,  om mödrar och döttrar och kvinnor i största allmänhet.

Det finns gott om tahitiska sedvänjor och klokskap i historien, och sådant är alltid roligt att läsa om. Och bortser man från den biten hade historien kunnat utspela sig var som helst i världen. Det finns många bitar att känna igen sig i som dotter till en mor och mor till en dotter. Materena är också en härlig och minnesvärd karaktär.

På baksidan jämförs boken med Alexander McCall Smiths böcker om Damernas detektivbyrå, om det stämmer kan jag inte uttala mig om då jag inte har läst dem.

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 301
Utgivningsår: 2006
Första meningen: Om en kvinna inte hämtar sin mans avlöning får hon noll franc, för när veckan är slut går mannen till baren med sina arbetskamrater för att fira, och hur det går då vet ni ju.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktoka och Bokfjärilen.