Auto da Fay – Fay Weldon

Fay Weldon skriver som hon lever – utan en tanke på att bli omtyckt. Hennes frispråkighet och vassa penna har genom åren skaffat henne mängder av beundrare och en och annan motståndare.

Nu vänder hon blicken mot sig själv och tar oss med på en resa som startar 1931. Vi följer henne som barn i Nya Zeeland, som ung och fattig i London, som ogift mor, som fru, älskare, författare, feminist och antifeminist. Under sina åttio år är det få ämnen Weldon inte har berört, få strider hon inte utkämpat.

Kommentar:
Det hör inte till vanligheterna för mig att läsa en självbiografi av en person som jag inte känner till särskilt väl. Jag vet så klart vem Fay Weldon är, men jag vet ingenting om henne, annat än att hon är författaren bakom En hondjävuls liv och lustar och en mängd andra böcker. Att hon är en intressant personlighet hör också till det jag lyckats snappa upp om henne, och det bekräftas med råge när man läser den här boken.

Det är ett fascinerande liv hon levt. Det är tvära kast, en hel del fattigdom och svårigheter, och alltigenom en bohemisk uppväxt. Barndomen, 30- och 40-talets krigsår, tillbringades på Nya Zeeland. Föräldrarna separerar tidigt och hon och systern överges växelvis av båda föräldrarna. 1946 flyttar hon med syster, mor och mormor till England och kommer till ett sargat och grått land märkt av kriget.

Fokus ligger hela tiden på det personliga planet, hennes släkt och familjeförhållanden, hennes relationer, och inte på hennes karriär. Det gör absolut ingenting eftersom det är en verkligt intressant familj hon kommer ifrån. Släkten har umgåtts i konstnärskretsar och det är mycket name-dropping av kända författarnamn och kulturpersonligheter. Boken slutar på 60-talet, innan hennes författarskap tar fart. Men vi får ta del av allt det som händer på vägen fram till att hon blir Fay Weldon. En ärlig och avslöjande berättelse väl värd att läsas.

Det negativa med boken är bilderna som ligger infällda här och var på sidorna. Det är usel kvalité, och det hade varit mycket bättre att göra en mittensektion på blankt papper som är lämpligt för fotografier, så som det vanligen är i biografier.

Fakta:
Förlag: Massolit Förlag
Antal sidor: 426
Utgivningsår: 2011
Första meningen: Jag längtar efter domedagen när intrigerna i våra liv prydligt kommer att knytas samman och alla gåtor får sin förklaring och vi förstår hur det hela hängde ihop.

Finns på Bokus och Adlibris.

Andra som bloggat om boken är Eli läser och skriver, Enbokcirkelföralla, Spetsig, Marmeladkungen och Påhittade nöjen.