Change of heart – Jodi Picoult

Jag är ett stort fan av Jodi Picoult och hennes författarskap, men de två senaste böckerna jag läste (House rules och Handle with care) gjorde mig lite besviken. Det var främst sluten som drog ner betyget, de kändes slarviga och inte helt rätt. Därför är jag så glad att Change of heart håller hela vägen. Det är en bra historia, med ett bra slut.

Som vanligt när det gäller Jodi Picoult handlar det om ett etiskt/moraliskt dilemma och en påföljande rättegång. Nästan alltid handlar det om en mor som kämpar för sitt barn, väldigt ofta är det en allvarlig sjukdom med i bilden. Och historien växlar berättarperspektiv för varje kapitel. Så är det även denna gången. Hon följer alltid samma mall när hon skriver sina böcker, men man kan lita på att det alltid är välskrivet och att hon gjort en massiv bakgrundsresearch. Den här gången är det dödsstraff och religion som avhandlas.

För tolv år sedan mördades Junes man och lilla dotter brutalt. Mördaren, Shay Bourne, dömdes till döden och har suttit i fängelse sedan dess. June som var gravid när morden skedde, lever ensam med sin nu elvaåriga dotter Claire som har ett hjärtfel och behöver ett nytt hjärta. Hittar de ingen donator snart kommer hon att dö och June att få begrava ytterligare ett barn.

Shay Bourne har en sista önskan, att få skänka sitt hjärta till Claire. Men vill June ta emot det? Kan hon ge sin dotter en mördares hjärta? Och vill Claire ta emot det? Och får han det för domstolen?

När Shay förmedlar sin önskan börjar märkliga saker hända på death row. Vattnet i kranarna förvandlas till vin. En fågel återupväcks från de döda. En aidssjuk blir frisk. Men inte kan väl Jesus eller Gud finnas i en dödsdömd barnamördare?

Persongalleriet brukar vara en av Picoults styrkor, men jag saknar det en del i den här boken. June och Claire får vi knappt lära känna, och det är synd. Det hade gjort historien starkare. Mina favoriter är prästen Michael och Shays cellgranne Lucius. Det är de två som blir verkligt levande  och intressanta.

Visst drar man en del paralleller till Stephen Kings Den gröna milen, men det är ingenting som stör mig. Det här är en helt annan historia. Och en riktigt bra och läsvärd sådan, om än inte Picoults bästa.

Fakta:
Förlag: Hodder
Antal sidor: 466
Utgivningsår: 2008
Första meningen: In the beginning, I believed in second chances.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En bok om dagen.