Bokfrågornas ABC del 14

Bokfrågornas ABC  går vidare, och nu heter bokstaven N.

Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna?
Nobelpristagare är inte min grej. Får man säga det som bokbloggare utan att bli lynchad eller sedd som icke-trovärdig inom bokbloggarbranschen? 😉 Men jag tycker faktiskt att Nobelpriset är ruskigt ointressant. Jag blir i princip aldrig nyfiken på en författare som fått priset, de lockar mig helt enkelt inte. Jag har läst en del som jag tycker mycket om, bl.a J-M G Le Clezio och Toni Morrison. Om Joyce Carol Oates någonsin får priset kanske jag ändrar åsikt.

Vem är din nordiska favoritförfattare?
Oj vad svårt, det finns ju så många… Men jag tror det blir dött lopp mellan Johan Theorin och John Ajvide Lindqvist. Jag älskade Johan Theorins Nattfåk, men blev besviken på Blodläge, så hans form har dalat på slutet. Istället har Ajvide Lindqvist växt sig starkare då jag tycker att den senaste, Lilla stjärna, är hans allra bästa.

Vem är den senaste nykomling du läst?
Den senaste i raden är Vecka 36 av Sofie Sarenbrant, en helt okej debut tycker jag. En snabbläst och spännande underhållningsdeckare.

Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på?
Många, många… Carlos Ruiz Zafon, Suzanne Collins, Jonathan Safran Foer, Elizabeth Kostova, Alexandra Potter, Melanie Rose…