Bokfrågornas ABC del 13

Nu har turen kommit till M i Bokfrågornas ABC. Här kommer mina svar:

Berätta om en bok där mat har stor betydelse.
I Tjuvarnas stad av David Benioff får tjuven Lev och desertören Kolja ett uppdrag. De slipper avrättning om de lyckas samla ihop tolv ägg till överstens dotters bröllopstårta. Det är brinnande krig, smällkall vinter, och befolkningen svälter i det belägrade Leningrad, Det är alltså inte alldeles enkelt att hitta de där äggen, i en stad där burkar med jord (som innehåller rester av smält socker från ett bombat varuhus) säljs på torget som mat. En favoritbok!

Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?
Mitt hjärta slår ju lite extra snabbt av rockbiografier. Förutom att jag vill läsa Vince Neils Tattoos and Tequila som kommer ut i dagarna, så skulle jag väldigt gärna vilja läsa en ärlig och sann biografi skriven av Axl Rose. Något som inte lär hända i första taget.

Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Har du någon favorit?
Jag har läst ynka två böcker på listan, jag har läst många av författarna men inte just de titlar som vunnit pris. Jag är väl lite udda antar jag. Min favorit är Vernon God Little av DBC Pierre.

Jag söker också en bok om makt.
Det finns många böcker som handlar om makt, eller brist på makt. Den dagen min dotter blev galen av Michael Greenberg handlar om när psykisk sjukdom tar makten över Michaels femtonåriga dotter. Att plåstra om fysiska sår och skador är man kanske van vid som förälder, men hur hanterar man att barnets själ och personlighet förändras?