Bokfrågornas ABC del 11

Bokstav nummer 11 i geografiutmaningen är K. Här kommer mina svar. (Jag försöker variera mig fast jag egentligen vill svara något som har med Anne på Grönkulla/Lilla huset på prärien/Jane Austen på i stort sett varenda fråga hittills.)

1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.
Just kärlekspar har jag hundra favoriter känns det som, men det finns ett par som sticker ut lite extra och det är Claire och Jamie i Diana Gabaldons Outlander-serie. Det är en förtrollande serie som jag rekommenderar alla att läsa, och helst på engelska för den sköna skotskan som går förlorad i översättningen.

2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.
Ett krig som ligger nära oss både i avstånd och tid är kriget i det forna Jugoslavien. Leila av Alexandra Cavelius är en sann berättelse och en mycket stark och gripande sådan. Leila är sexton år när kriget bryter ut och hon förs till ett koncentrationsläger där hon tillsammans med andra kvinnor tvingas till arbete och svält. Dagligen bryter soldaterna sig in i deras byggnad och våldtar dem gång på gång. När Leila till slut tar sig därifrån så hamnar hon ur askan i elden. Hon tvingas till en bordell där soldater utnyttjar, torterar och förnedrar henne.

Jag blev väldigt berörd av Leilas öde. Kanske beror det på att Leila är född 1976, i ett land inte allt för långt ifrån Sverige. Vi är i stort sett jämngamla, men medan hon befann sig i ett våldtäktsläger gick jag på gymnasiet med hela livet och framtiden framför mig. 

3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.
En bok som nästan helt består av korrespondens är Juliette Barkers brevbiografi om familjen Brontë. Det är brev och dagboksanteckningar från systrarna Charlotte, Emily och Anne, brodern Branwell och fadern Patrick, och det är fascinerande läsning. Man läser verkligen boken som en roman, dras in i deras liv och lär känna dem som personer.

4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?
Jag har två favoriter, Martina Haag och Lena Sundström. Martina Haag med sin dråpliga och humoristiska stil, och Lena Sundström med sin skarpa och träffsäkra penna. Känns det fint att finnas en dag till? är en krönikesamling av henne som jag rekommenderar.