Bokgeografi Spanien

Nästa land i geografiutmaningen är Spanien. Här kommer mina svar.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Spanien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag har nämnt den förut, men den är så bra att den förtjänar att nämnas igen: Kärlekens arkitekt av spanjoren Emilio Calderón. Det är en spionroman/kärlekshistoria med två katalanska ungdomar, José Maria och Montse, i centrum. De hittar av en händelse Skapelsens karta i en av Spanska akademiens boksamlingar, och upptäcker snart att kartan är en riktig dyrgrip som många vill lägga händerna på.  

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Spanien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Carlos Ruiz Zafón har jag ännu inte läst, men Vindens skugga ligger hemma i bokhyllan och väntar. Han är född i Spanien, men bor sedan 1994 i Los Angeles. Jag hoppas att han skriver lika bra som jag tror att han gör.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Spanien, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag har inte läst  Katedralen vid havet av Ildefonse Falcones, men har den på min vill-läsa lista. Jag blev fast i katedralbyggande när jag läste Svärdet och spiran, och har hört mycket gott om spanjoren Falcones debutroman. En ordentlig tegelsten på 666 sidor som utspelar sig i 1300-talets Barcelona.