Bokfrågornas ABC del 17

Q är ingen qul bokstav, men här kommer i alla fall mina svar i bokstavsutmaningen.

Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd!
En stark kvinna som jag tyckt mycket om att läsa om, är Ayaan Hirsi Ali. Född i Somalia, uppvuxen i Kenya, Saudiarabien och Etiopien. Från inbördeskrig, klanstrukturer och förtryck, till ett liv i frihet i Holland och USA. Frihet är dock ett relativt begrepp eftersom hon numera lever under jorden och med dödshot. En fri röst och Nomad är två böcker som berättar om hennes liv. Båda mycket läsvärda!

The queen and I
är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa
Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning!
Jag gillade Maria av Skottland av Margaret George som handlar om den skotska drottningen Mary, eller Maria då som hon heter på svenska. Skotska från födseln, men uppväxt i Frankrike återvänder hon till hemlandet för att överta tronen. En ung, katolsk drottning i det protestantiska Skottland. En välskriven roman om en spännande tid.

Qué?
Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på.
Paolo Coelhos Alkemisten förstod jag mig inte alls på. Floskler, svammel, illa skriven och en upprepande historia som inte är det minsta originell och inte det minsta djup fast den låtsas vara det. Jag förstår inte hur någon kan tycka den är bra.

Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q.
Den enda bok på q som jag kommer ihåg att jag läst är barnboken Varför är det så ont om Q av Hans Alfredsson.