Bokgeografi Algeriet

Oj för Algeriet alltså, nästa land i geografiutmaningen. Vilket svårt land att hitta författare från. Jag fick tänka en bra stund innan jag hittade några svar.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag har läst Stulna döttrar av Malika Kaddour, en sann historia, Malika är född i Algeriet men flyttade som ung till Nederländerna, där hon gifter sig med Hamid. När Malika efter några år lämnar honom kidnappar han de två döttrarna och flyr landet.  Boken handlar om hennes kamp för att få tillbaka barnen, något som hon lyckas med efter en dramatisk flykt. Lite i samma anda som Betty Mahmoodys Inte utan min dotter.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Albert Camus är född i Algeriet, men annars mest känd som fransman. Han fick nobelpriset 1957. Jag har endast läst Främlingen, och det var många år sen och inte särskilt frivilligt. Min relation till Albert Camus kommer snarare från The Cure och deras debutsingel Killing an arab som är inspirerad av just Främlingen. Det är för övrigt 32 år sedan den låten släpptes, en svindlande tanke.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag blev nyfiken på Assia Djebars Sultanbrudens skugga när jag läste recensionen hos Enligt O. Jag tror att det är en bok i min smak, och den ligger på min vill-läsa-lista.