Bokfrågornas ABC del 16

Bokstaven P är nästa på tur i O:s bokstavsutmaning.

Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa?
Det finns två typer av pseudonymer, en där författaren vill vara hemlig och det är befogat. Man lever under hot, man vill absolut inte bli offentlig etc. Det kan jag tycka är okej. Men vill man vara hemlig för att man inte vill bli känd så ska man förbli hemlig. Jag stör mig något enormt på författare som skriver under pseudonym och sen gör en stor mediagrej av det. När de märker att boken/böckerna blir väl mottagna och får fin kritik, ja då är det inte så viktigt att vara hemlig längre.

Jag kan inte komma på någon pseudonym som jag rekommenderar.

Vem är din favoritpappa i litteraturens värld?
Det finns många pappor värda att nämna, men en favorit är Charles Ingalls, pappan i Lilla huset på prärien. Han har alltid varit en pappa-förebild för mig, rättvis, trygg, och full av kloka visdomsord.

Popularitet
vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma?
Är det ett dilemma? Jag vet inte. Populära böcker som i topplisteböcker kan vara väldigt bra och väldigt dåliga. Kvalitetsböcker som i sådana som hyllas på kultursidorna och får fina priser kan även de vara väldigt bra och väldigt dåliga. Det ena utesluter inte de andra.

Pocket
eller inbunden?
Det är först på senare år som jag börjat gå över till pocket, förut var de i princip bannlysta i mitt hem och mina bokhyllor. Men nu när pocket blivit så pass billiga så är majoriteten av de böcker jag köper pocket. Inbundna köper jag av mina favoritförfattare eller när det är nyutkommna böcker som jag måste läsa på en gång.