Nostalgiboken – Annica Triberg & Eva Kallhed

Häng med på tidernas nostalgitripp och väck dina minnen till liv. Här finns det bästa från 1950- till 80-tal representerat: 50-talet med Biggles, jojon och stringhyllan; 60-talet med Barbie, korts och tetrapak; 70-talet med Stenmarksmössa, heltäckningsmatta och miniskidor; 80-talet med My Little Pony, Nintendo och bävernylon. Allt som du glömt att du kommer ihåg.

Det är en härlig liten nostalgitripp man ger sig ut på när man bläddrar i den här boken, och det är roligt både för de äldre och yngre generationerna. För mormor och morfar att minnas tillbaka till sitt 50-tal, och för deras barnbarn att titta på vad föräldrar och farföräldrar roade sig med när de var små. I boken finns också tidstypiska recept, mönster och pysselbeskrivningar.

Men det är inte enbart med förtjusning jag bläddrar i den, utan jag kan inte låta bli att få en ”det var bättre förr”-känsla. Det är lite ledsamt att se lekar som hängt med sedan 50-talet, nu vara så gott som bortglömda. Snörlekar, twist, vadderade burkar, påta med plastband etc. Sånt gjorde jag när jag var liten på 80-talet, men mina stackars barn har aldrig fått pyssla med plastband till exempel. Om jag bara hittar några plastband ska vi se till att återuppliva den mormor-traditionen. Det är också lite sorgligt att tänka på hur lite värda leksaker är nu för tiden, det finns så stort utbud och överflöd av grejer att de inte vårdas och sparas lika ömt som förr i tiden.

Av samma författare har jag tidigare läst Nostalgiboken om godis och glass, även den en skön nostalgitripp och perfekt presentbok och julklapp.

Fakta:
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Albert Håkansson
Antal sidor: 208
Utgivningsgår: 2010