Himlen börjar här – Jandy Nelson

Lennie är sjutton år och lever ett stilla liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey, en tillvaro hon trivs med. Men en dag händer det ofattbara – Bailey faller ihop i en hjärtattack och dör.

Sorgen och saknaden är oändlig, och Lennie drar sig undan alla i sin närhet. Samtidigt drabbas hon för första gången av kärleken, och passionen – svindlande och förbjudna känslor som får Lennies värld att explodera.

Kommentar:
Det här är en bok helt i min smak, en underbar historia om kärlek, sorg och saknad. Jag kunde inte lägga den ifrån mig.

Lennie och Bailey är systrar, och har alltid stått varandra nära. Deras mor övergav dem när de var små och de har växt upp hos sin mormor. Bailey var alltid den spontana och utåtriktade, och Lennie den som hakade på. Lennie gör liknelsen att Bailey var en kapplöpningshäst och Lennie den lilla kompisponnyn som agerar följeslagare.

När boken börjar har det gått ett tag sedan Bailey dog. Lennie är fast i sin sorg, hon vet inte vad hon ska göra med alla sina känslor. Det finns ingen som förstår, ingen som stod Bailey lika nära. Lennie skriver lappar och anteckningar, små dikter, tankar och minnen som hon lämnar under stenar, i biblioteksböcker, på kolapapper, på notpapper. Vackra och sorgsna tankar som till exempel denna fina:

Sorg är ett hus
där stolarna har glömt
hur de ska bära oss
speglarna hur de ska spegla oss
väggarna hur de ska omsluta oss

Sorg är ett hus
som försvinner
så fort någon knackar på dörren
eller ringer på
ett hus som flyger i luften
vid minsta vindpust
som begraver sig djupt i marken
medan alla sover

Sorg är ett hus där ingen kan skydda dig
där den yngre systern
kommer att bli äldre än den äldre
och där dörrarna
varken släpper in dig
eller ut

(På en lapp under en sten i mormors trädgård)

Lennie sprider sina tankar över hela staden, och de handskrivna lapparna återkommer här och där i boken, som små pärlor som visar oss hur nära systrarna stod varandra och hur mycket Lennie sörjer.

Det här är en berättelse som innehåller så mycket. Det är dels Baileys död, och hur sorgen påverkar inte bara Lennie utan även de andra i familjen. Lennies familj är en historia för sig. Den excentriska mormodern med sin vildvuxna och frodiga trädgård. Morbrodern som är en casanova, räker marijuana och experimenterar med döda flugor. Och mysteriet med den försvunna modern. Det är också ett triangeldrama med förbjuden kärlek och passion.

En helt underbar liten pärla, som trots att det handlar om tung och jobbig sorg, är en upplyftande och varm historia.

Fakta:
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 270
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Mormor är orolig för mig.