Bokfrågornas ABC del 22

Nu är vi framme vid V i Bokfrågornas ABC. Här är mina svar:

Väder
är centralt i vårt avlånga land. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?
I Tjuvarnas stad av David Benioff är det bitande kall rysk vinter, året är 1942 och Leningrad är belägrat av tyskarna. Det är en kyla som känns när man läser den här sorgmuntra berättelsen, som är en av mina favoritböcker det här året.

Berätta om en bok som faller inom den ganska spretiga genren världslitteratur! Vad tycker du förresten om att kalla det en genre?
Jag vet nog inte ens vad världslitteratur är? Är det motsvarigheten till världsmusik? Pass på den…

Har du läst någon bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?
Jag har en dragning till böcker om världsomseglingar och en del av mig längtar efter att leva ett bohemiskt liv på de sju haven. Jag väljer min senaste favorit: Mot Söderhavet – Segelfartyget Sofias seglats och tragiska undergång  som är en intressant berättelse om ett fascinerande skepp. Det som var så speciellt med Sofia var att hon hade ingen enskild ägare utan alla i besättningen, som bestod av flera olika nationaliteter och ständigt växlade, ägde var sin del. Kaptenen valdes genom omröstning. Det fanns inga särskilda regler, hierarkier eller arbetsplikt. Sofia var ett flytande FN, ett hippiekooperativ i sann demokratisk anda. En mycket läsvärd bok!

Vänskap
är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?
Det finns många fina vänskapsförhållanden i böcker, både mellan barn, vuxna och djur. Allra mest minnesvärda är nog alla de vänskaper jag läste om som barn. En vänskap som sticker ut är den mellan Lotta och Giggi i Merri Viks Lotta-böcker. En trogen och lojal vänskap, utan drama, med massor av mysiga fikastunder på kondis. Helylle, helt enkelt.