Tillbaka till livet, Alisons historia – Marianne Thamm

När Alison parkerar bilen utanför sitt hem sent en kväll hotar en man henne med kniv och tvingar ut henne på en mardrömslik skräckfärd. De hämtar upp en kamrat till mannen och åker sedan till en öde plats utanför staden.

Där blir Alison våldtagen, knivhuggen och så svårt misshandlad att våldsmännen är övertygade om att hon är död. Ingen kan rimligen överleva en sådan tortyr.

Men Alison är inte död. Hon inser att hon inte kan ligga kvar på den öde platsen om hon ska överleva. Så börjar hennes kamp. Med avskuren luftstrupe och svåra inre skador släpar Alison sig fram, meter för meter, för att hämta hjälp vid motorvägen…

Kommentar:
Jag minns att jag för många år sedan såg en tv-intervju med Alison där hon berättade om sina upplevelser, och det gjorde ett starkt intryck på mig. Det var en sån där historia som klistrade sig fast i huvudet, och fortfarande kan den dyka upp i mina tankar. Nu har jag läst historien i sin helhet, berättad av journalisten Marianne Thamm.

Det är en gripande och ofattbar berättelse. Hur Alison kunde överleva med sådana svåra skador är svårt att förstå. Själva övergreppet och mordförsöket är fasansfullt att läsa om, men större delen av boken handlar om hennes väg tillbaka till livet. Det är framför allt en inspirerande berättelse, hur hon vänder sin skräckupplevelse till något i slutändan positivt. Hur hon väljer att se framåt och fokusera på det positiva istället för det negativa. Det är något som vi alla borde ta efter.

Hon menar att vi bara utvecklas när saker går snett, antingen det handlar om små bakslag eller stora katastrofer, så är det då som vi finner en mening eller förstår ett budskap. Ofta faller vi sedan tillbaka i våra gamla mönster när tiden går och lär oss inte läxan i långa loppet. Men vi måste inte vänta på något livsavgörande för att förändra våra liv. Det gäller att se det positiva, att tro på mirakel. Det finns trots allt mycket mer gott än ont i världen. Det är det budskap hon försöker lära ut, här i boken och när hon flitigt anlitats som föreläsare.

Alisons journey finns ett bildgalleri med en del bilder som har koppling till boken. Sedan boken skrevs 1998, har Alison fått två söner tillsammans med sin man Thiene. De är numera skilda.

Fakta:
Förlag: Damm Förlag
Antal sidor: 283
Utgivningsår: 2007 (1998)
Första meningen: Den här boken vänder sig till alla som någon gång i livet har känt sig som ett offer – ett offer för omständigheter, trauma eller brott.