Söndagsenkät supreme III

Bokbabbel fortsätter med sina långa söndagsenkäter och att klura på denna är ett alldeles lagom adventspyssel. Så pass att det hann bli måndag innan jag blev klar.

1. Den bästa boken du läste förra året?

2009 alltså. Jag begränsar mig till att välja böcker som gavs ut 2009 och trots det går det inte att välja ut bara en. Men några av fjolårets favoriter är Så fick vi se slutet av Joshua Ferris, Rött stoft av Ann Cleeves och Dagen efter av Lionel Shriver.

2. En bok du läst fler än tre gånger?
Om jag inte räknar alla barn- och ungdomsböcker eller Sagan om Isfolket som jag läst ett tvåsiffrigt antal gånger, så är Diana Gabaldons Främlingen den bok jag läst flest gånger. Jag har läst den fem-sex gånger och brukar läsa den en gång om året. Just nu känner jag ett stort Gabaldonsug igen!

3. Din favoritbokserie?

Ovan nämnda Diana Gabaldons Outlanderserie om Claire och Jamie.

4. Din favoritbok ur favoritbokserien?
Första boken Främlingen är i särklass.

5. En bok som gör dig glad?
Nostalgiboken om godis och glass är en riktig humörhöjare, man blir sockerspeedad och glad av att bläddra i den.

6. En bok som gör dig ledsen?
En bok som gjorde mig riktigt ledsen var Jag är den siste juden av Chil Rajchman. Det är en ögonvittnesskildring från Treblinka och en sorglig påminnelse över hur onda och grymma människor kan vara.

7. Mest underskattade bok?
Jag tycker det är synd att Så fick vi se slutet av Joshua Ferris inte fått mer uppmärksamhet, den är snudd på briljant. En annan pärla som förtjänar fler läsare är Förbjuden frukt (eller Garden spells som den heter i original, svenska titeln är urtöntig) av Sarah Addison Allen.

8. Mest överskattade bok?
Jag kan inte riktigt förstå framgångarna för Stieg Larssons millenietrilogi. Jag tycker visserligen att det är bra böcker, men inte SÅ bra att det förklarar den internationella succé som de blivit. 

9. En bok du inte trodde du skulle gilla men kom att älska?
Jag kommer inte på någon.

10. Favoritklassiker?
Jane Austens Pride & prejudice / Stolthet och fördom som jag läst massor av gånger.

11. En bok du hatade?
Min franskalärare har tyvärr för evigt försört Le petit prince, jag kan inte för mitt liv tycka om den eller ge den en chans till. Vilket är synd. Kanske borde försöka komma över det.

12. En bok du älskade men som du inte längre älskar?
Inte en bok, men väl en författare. Jag älskade Dean Koontz en gång i tiden. Det har jag slutat med. Det går inte att välja ut en av hans böcker eftersom alla har flutit ihop till en enda grå massa av hjälte + kvinna + pojke + golden retriver.

13. Din favoritförfattare?
Svår fråga. För vad är det som krävs för att en författare ska bli en favorit? Det räcker inte med att ha skrivit en bra bok, det krävs några stycken. Så jag säger Diana Gabaldon, igen.

14. Din favoritbok av favoritförfattaren?

Som jag redan svarat ovan, Främlingen.

15. Din manliga favoritkaraktär?

Jag måste välja två. Förstås den rödhårige skotten Jamie Fraser i Diana Gabaldons Outlanderserie. Sen är jag också småkär i Ann Cleeves kommisarie Jimmy Perez, lika karg och svårtillgänglig som Shetlandsöarna.