Fallen – Lauren Kate

Efter vampyrer och varulvar är det nu änglar, och fallna änglar, som är på tapeten. Böcker som exempelvis Hush hush (Fallen ängel) av Becca Fitzpatrick, Angelologi av Danielle Trussoni och denna Fallen av Lauren Kate, försöker alla bräcka varandra med försäljningssiffror och marknadsföringsknep. Jag gillar speciellt de här änglarna som delar ut Hush Hush på gatorna – lite mer av den här sorten i Sverige tack, hör ni det alla PR-ansvariga!

Men nog om det, nu är det Fallen det gäller. Fallen handlar om sjuttonåriga Luce som hamnar på en sorts ungdomsvårdsskola efter en mystisk brand där hennes pojkvän omkommer. Luce minns ingenting från branden och kan inte förklara vad som hänt, men ingen tror riktigt på det och hon får skulden. Luce har alltid jagats av mörka skuggor, skuggor som cirklar över henne, och de blir mer och mer skrämmande på den nya skolan Swords & Cross och dess gotiska miljö.

På skolan möter hon Daniel, en kille som fångar hennes intresse från första stund. Hon dras till honom, och har en känsla av att ha träffat honom förut, men hon förstår sig inte på honom. Ena stunden visar han intresse för henne, och nästa stund avvisar han henne. Hon träffar också den charmerande Cam, som uppvaktar henne. Hon slits mellan dem båda i en slags kärlekstriangel. Luce är nyfiken på Daniel och börjar leta i skolans register efter hans bakgrund, och det hon hittar kommer att förändra hennes liv.

Jag gillar stämningen i den här boken, Lauren Kate har lyckats få till den där gotiska känslan och skapar en miljö som är mörk och mystisk. Jag blev inte helsåld på historien, men den intresserar mig. Jag vill läsa mer. Jag vill veta hur allt hänger ihop, för nu efter första boken finns det många frågetecken som hänger i luften. Jag hoppas att de rätas ut i kommande böcker, då kan det här bli riktigt bra. Fallen är första delen av fyra planerade, del två Torment kommer ut i september. Den finns (än så länge) inte översatt till svenska.

Fakta:
Förlag: Delacorte Press
Antal sidor: 452
Utgivningsår: 2009
Första meningen: Around midnight, her eyes at last took shape.