Diana Gabaldon och Sara Donati

Ni som är Gabaldon-frälsta har väl knappast missat att hennes senaste bok Som ett eko nu finns översatt till svenska och ute till försäljning. Jag läste den då den kom på engelska, An echo in the bone, här kan ni läsa min recension.

Vi lär få vänta några år på nästa del i Outlander-serien, och då jag har en viss Gabaldon-abstinens så har jag försökt leta upp något som kanske kan ge samma känsla. Jag hittade Sara Donati (eg. Rosina Lippi) och hennes Wilderness-serie. Första boken Into the wilderness kom 1998, och i januari i år kom sjätte boken. Hon finns inte översatt till svenska.

Handlingen i korthet: Elizabeth Middleton reser 1792 från England till den lilla staden Paradise i utkanten av New York, alldeles på gränsen till vildmarken. Hon har för avsikt att starta en skola men kommer i konflikt med sin familj och med de lokala slavägarna. Hon träffar även en man, Nathaniel Bonner, som går klädd som en indian och Mohawk-folket kallar honom Between-Two-Lives. Sen följer ett 876 sidor långt äventyr…

Diana Gabaldon citeras på omslaget: ”Into the Wilderness is one of those rare stories that let you breathe the air of another time, and leave your footprints on the snow of a wild, strange place.” och det låter minst sagt lovande. Dessutom sägs Jamie och Claire dyka upp på något ställe i boken, och det är ju lite kul.

Jag tror inte att detta är en dålig Gabaldon-kopia, då boken fått höga betyg av många som gillar Gabaldon. Jag hoppas att det är ett hyfsat substitut i väntan på Jamie och Claires vidare äventyr. Återkommer med besked när jag läst boken…

Finns det någon här som läst Wilderness-serien av Sara Donati, och vad tyckte ni?