Bokfrågornas ABC del 4

I ABC-utmaningen så presenteras idag fjärde bokstaven, D, hos enligtO.

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
Jag har alltid brukat svara Ann Cleeves på den här frågan, men efter hennes senaste bok, Blå gryning, som förstörde en del av min semester så har jag ett ganska ansträngt förhållande till henne. Jag har ännu inte förlåtit henne. Men hon har i alla fall skapat min favoritkommissarie, Jimmy Perez. Den tystlåtne shetländske ensamvargen har verkligen fångat mitt hjärta. Jag hoppas Cleeves kommer att skriva fler böcker om honom.

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?
Jag har aldrig läst drama frivilligt, bara i skolan. De jag minns mest är Romeo och Julia och En handelsresandes död, så jag får väl klassa dem som mina favoriter då.

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?
Tv-serien av alla tv-serier är BBC-versionen av Stolthet och fördom med Colin Firth som för evigt satt sin prägel på hur mr Darcy ska vara. En annan riktigt bra serie är Nord & Syd som baserades på John Jakes romaner. 

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
I Lilla huset i stora skogen av Laura Ingalls Wilder firar de jul i sin lilla stuga. Det är massor av snö och bitande kallt, brasan sprakar, pappa spelar fiol och släktingarna hälsar på i en bjällerförsedd släde. Det lagas mat; bröd, pajer, fläsk och sirap, och Laura får en trasdocka i julklapp och blir så väldigt lycklig. En fin skildring av julfirande.

5. Det har skrivits en del om att rensa bokhyllor och göra sig av med böcker i bokbloggar de senaste veckorna. Finns det någon bok som är en riktig dyrgrip och som du aldrig skulle göra dig av med?
Inte dyrbara i pengar, men jag har många böcker som betyder mycket för mig. Jag gör mig sällan av med böcker.