Bokfrågornas ABC del 3

Här kommer så tredje bokstaven, C, i O:s utmaning, och det var en del att klura på!

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?
Jag älskar chick-lit. Definitionen är väl kanske böcker för (unga) kvinnor skrivna av kvinnor, där den klassiska chick-lit mallen innehåller en ung kvinna, singel, med glassigt jobb inom media eller mode, som är relationsskadad men finner sin drömprins efter en rad förvecklingar på vägen.

Jag tycker chick-lit har ett oförtjänt dåligt rykte, jag hör knappast någon som kritiserar den manliga motsvarigheten lad-lit (eller dick-lit)? Där hyllas författare som Nick Hornsby och David Nicholls och böckerna får kultstatus. Många rynkar på näsan så fort de hör ordet chick-lit, men det finns ett brett sprekta inom genren. Allt är inte fluff. Det finns de ytliga, märkesfixerade böckerna, likväl som de finns de som har mer allvar i botten och skildrar mer vanliga människor, men fortfarande på ett lättsamt och underhållande sätt. Det är inte sämre för att det är tjejer som skriver om tjejer, än när det är killar som skriver om killar.

Bäst tycker jag Sophie Kinsella, Marian Keyes och Lisa Jewell är. Jag har bara läst en bok av Emily Giffin respektive Jill Smolinski så jag kan inte säga om de alltid håller lika hög standard, men Giffins Den man älskar och Smolinskis Nästa sak på min lista är några av de bästa chick-lit jag läst.

Svenska författare är det sämre med. Emma Hamberg och Martina Haag håller hög klass, men Denise Rudberg och Jenny Leeb har en bra bit kvar innan de kan mäta sig med brittiska och amerikanska författare.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.
En bok som är späckad med ceremonier av Avalons dimmor av Marion Zimmer Bradley. Den berättar om legenden om kung Arthur, ur ett kvinnligt perspektiv. Här finns Beltane-riter, druider och prästinnor, gudinnor och starka kvinnor. En mycket bra bok, och jag gillar normalt inte fantasy.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut.Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?
Oj.. här måste jag passa. Jag kommer inte på någon anti-hjälte.

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!
Det finns så mycket bra sagt om böcker, men jag drar till med ett av Stephen King som jag gillar:

”There are books full of great writing that don’t have very good stories. Read sometimes for the story… don’t be like the book-snobs who won’t do that. Read sometimes for the words—the language. Don’t be like the play-it-safers who won’t do that. But when you find a book that has both a good story and good words, treasure that book.” –
Stephen King