Bokfrågornas ABC del 10

Bokfrågornas ABC har kommit fram till bokstaven J. Här kommer mina svar på en svår bokstav.

Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Jag gillar böcker i jag-form. Jag läser en hel del självbiografier, och där är det ju av naturliga skäl en hel del jag-form. Men dom räknar jag inte här. Om jag ska välja en skönlitterär bok i jag-form så får det bli Nick & Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan. Den är skriven i jag-form x 2, eftersom boken berättas växelvis av både Nick och Norah. En varm och mysig och mycket läsvärd historia. En av de bästa böcker jag läst.

Berätta om en bok om eller av en journalist.
En favorit är Hälsningar från ondskans axelmakter av Caroline Salzinger. Hon är utrikesreporter och har skrivit den här helt underbara boken där hon tar oss med bakom murarna, in i några av våra mest stängda och otillgängliga länder. Kapitlen om Nordkorea fann jag mest intressanta och har utvecklat en speciell vurm för landet efter att ha läst denna bok. Det är en bok som gör dig lite klokare, och det gillar jag!

Jante
styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Ganska nyligen läste jag Ninni Schulmans Flickan med snö i håret. Där flyttar journalisten Magdalena Hansson hem till Hagfors efter att ha bott många år i Stockholm. Där möter hon jante i form av en ”du ska inte tro att du är något”-attityd för att hon flyttar hem med gott om pengar på fickan och köper ett stort fint hus.

Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Jag har klurat, men kommer inte på någon.