Vickis vintagebutik – Isabel Wolff

Vicki har förverkligat sin dröm: att öppna en second hand-butik med vintagemode. Här får hon ta del av kundernas liv och klädernas historia. När hon möter mrs Bell, en gammal dam som vill sälja hela sin klädsamling förutom ett alldeles speciellt plagg, väcks hemligheter ur det förflutna till liv.

Den gripande berättelsen från andra världskrigets Frankrike berör Vicki starkt. De båda kvinnorna visar sig ha mycket gemensamt och Vicki står plötsligt inför flera avgörande beslut.

Kommentar:
En chick-lit som mixar modehistoria med andra världskrigets förintelseläger, funkar det? Ja, det gör det faktiskt. Det kan låta som en udda kombination, men det blir alldeles utmärkt.

Det som gör det till en extra bra chick-lit är att den inte är så ytlig. Visst, det handlar om kläder, men det är inte hetsen efter senaste modeplaggen utan det är kärleken till gamla designerplagg och den historia de har att berätta. Det är också en berättelse om vänskap och om skuld, och förstås blir det även en del romantik.

Jag älskar beskrivningarna av alla kläder, stilarna, tygerna, det märks att författaren vet vad hon skriver om. Det är ett riktigt frossande i kläder, men man behöver inte vara särskilt modeintresserad eller insatt för att njuta av boken. Jag tycker också om karaktärerna som är sympatiska och flerdimensionella. Hela boken är välskriven, och det är en fröjd att läsa den.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 386
Utgivningsår: 2010
Första meningen: ”…sjutton, arton, nitton…tjugo! Nu kommer jag!”