Förbjuden frukt – Sarah Addison Allen

Familjen Waverley i Bascom, North Carolina, har alltid varit en udda familj med märkliga talanger. Också deras trädgård är ryktbar, berömd för sitt lynniga äppelträd som bär äpplen som siar om framtiden och för sina ätliga växter som är genomsyrade av särskilda krafter.

Claire Waverley är ensam kvar i staden sedan mormodern dött och Claires upproriska syster, Sydney, rymt från Bascom flera år tidigare. Claire driver ett framgångsrikt cateringföretag, men håller sig mest för sig själv. Plötsligt en dag står Sydney på trappan med sin femåriga dotter efter att hals över huvud tvingats fly från sin våldsamme man.

Kommentar:
Både omslag och titel är egentligen helt missvisande till den här boken, Garden spells heter den i original och det är en så mycket bättre titel som säger allt vad den handlar om. Det här är alldeles för fult omslag och simpel titel till en så pass ljuvlig bok som det här ändå är.

Historien utspelar sig i amerikanska södern, och det i sig brukar vara något av en magisk miljö. Här förstärks det då berättelsen är kryddad med magiska inslag, som en trädgård vars träd och växter har förtrollande egenskaper. Mina tankar går till Magiska systrar, filmen med Sandra Bullock och Nicole Kidman, som är baserad på en bok av Alice Hoffman (vilken jag inte läst). Lite samma sagostämning är det här. Staden Bascom får mig att tänka på Gilmore Girls Stars Hollow, det är samma värme och udda personligheter som befolkar stan.

Trots sina mörka inslag är det en ljus och varm historia, om två systrar som måste konfrontera sitt förflutna, för att komma varandra närmre och gå vidare. Jag gillar dem båda, jag gillar alla de udda och excentriska karaktärerna, och sådana det finns gott om. Jag inkluderar även äppelträdet som kastar äpplen på folk i den skaran, för trädet måste nog räknas som en av huvudpersonerna.

Min enda invändning är att slutet kom lite för abrupt och var inte alldeles helt tillfredsställande. Men en riktigt bra bok är det, Sarah Addison Allens debut. Två till har hon gett ut efter denna, men ingen av dem finns utgiven på svenska.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 252
Utgivningsår: 2008
Första meningen: Varje natt vid månsken, det slog aldrig fel, drömde Claire om sin barndom.