Jag är allt du drömt – Ali Smith

Hon är runt trettio och barfota. Hennes bil har gått sönder. Det är vad hon säger när hon står i trädgården till det hus familjen Smart har hyrt över sommaren. Hon säger en hel del. Att hon heter Amber till exempel. Om det är sant eller inte? Stannar gör hon i alla fall. Flera veckor till och med.

När Amber kliver in hos familjen Smart tror Michael att hon har någonting med hans frus för­fattarskap att göra medan hans fru å andra sidan tror att det är en av makens studenter – som har en tendens att även vara hans älskarinnor. Magnus, 17 år med allt vad det innebär, dras ohjälpligt till Amber och dottern Astrid tycker att hon är helt fantastisk.

Kommentar:
Nja alltså… det här var inte min kopp te. Jag gillade inte sättet som boken var skriven på, och jag håller inte med om att det är sprudlande och uppfriskande prosa. Det är inte en bok som berör mig, det är mer en ”teknisk” bok, en liten uppvisning i hur-man-gör-för-att-skriva-en-bok-på-annorlunda-och-modernt-sätt. Fokus ligger på själva berättarstilen och inte på handlingen.

Handlingen är egentligen ganska intressant, jag gillar den dysfunktionella familjen Smart och det sätt som främlingen Amber påverkar dem alla, men däremot förstår jag inte hur hon kan tillåtas göra det? Varför låter de henne stanna kvar i huset? Varför dras alla till henne när hon egentligen inte behandlar någon av dem särskilt väl?

Kort och gott – annorlunda men ospännande.

Fakta:
Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 286
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Mamma började på mig en kväll 1968 på ett bord i kafeterian på stadens enda biograf.