Rivaler – Anna Godbersen

New York skälver av rykten efter den vackra Elizabeth Hollands alltför tidiga död. Blickarna riktas oundvikligen mot dem som stod henne nära; hennes levnadsglada lillasyster, Diana, nu familjens enda hopp för överlevnad i societetskretsar, hennes fästman, Henry Schoonmaker, återigen stadens mest eftertraktade ungkarl, Elizabeths intriganta och förföriska väninna Penelope, som inget hellre vill än att axla hennes mantel –  och ärva Henry! Och så Elizabeths forna jungfru, Lina Broud, som nu upptäckt en ny, svindlande inkomstkälla – skvaller!

Kommentar:
När jag läste Deluxe för några veckor sedan fastnade jag för den och ville genast läsa fortsättningen. Det har jag nu gjort, Rivaler är alltså del 2 i Deluxe-serien. Och den håller stilen. Ibland blir man besviken på kommande delar i en serie, men den här är alltså riktigt bra. Kanske till och med bättre än den första.

Bok nummer två tar vid ett par månader efter att den första boken avslutats, och man får fortsätta följa de huvudpersoner man lärt känna. Nu får man också se en del nya sidor hos några av karaktärerna. Det är tre huvudhistorier som berättas – kärlekstriangeln mellan Diana, Penelope och Henry, Will och Elizabeths förhållande, och Linas försök att klättra uppåt på societetsstegen. Jag önskar att Elizabeths resa västerut och hennes liv som nybyggare hade skildrats mer än det gjorde, nu var det i ytligaste laget. Slutet på boken var oväntat och inte mitt önskescenario, men en riktig cliffhanger som gör att man måste läsa även nästa bok i serien.
 
Det här är underhållning på en ytlig nivå, mer som en tv-serie än en litterär utmaning, men inte desto mindre dramatiskt. Deluxe-serien klassas som böcker från tonåringar och uppåt, och det är definitivt fängslande även för äldre. I alla fall jag är helt såld! Del 3 har ännu inte kommit ut på svenska.

Fakta:
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 425
Utgivningsår: 2009
Första meningen: New Yorks lägre klasser brukar med jämna mellanrum få en skymt av stadens aristokrati som snubblar in till frukost på Sherrys efter någon storslagen fest, eller kanske åker ikapp med släde i Central Park, denna självklara mötesplats för stadens alla innevånare.