Svek

Författare: Karin Alvtegen
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 311
Utgivningsår: 2004

Eva och Henrik har levt tillsammans i femton år och har sonen Axel ihop. Deras äktenskap har sedan länge gått i stå och plötsligt inser Eva att Henrik har en annan kvinna. När han förnekar sin otrohet upplever Eva hans lögner som ett oförlåtligt svek och i vrede och desperation bestämmer hon sig för att hämnas.

Samtidigt vakar en ung man vid en sjukhusbädd. I över två år har hans flickvän legat i koma efter en olycka. Alla dessa dagar har Jonas skött och älskat henne som om ingenting har hänt, men nu börjar hans tärande längtan efter närhet bli alltmer plågsam. Och han börjar bli besviken på Anna som vägrar vakna. Som inte rör vid honom. Som sviker honom ännu en gång.

Svek handlar om hur förödande det kan vara att bli sviken. Om hur våra destruktiva handlingar skapar konsekvenser långt utanför vår kontroll. Men vem skapar första länken i kedjan och hur blir ett offer själv en gärningsman? Och när slutar en gärningsman att själv vara offer?

Både Jonas och Evas agerande är konsekvenser av andras handlingar och av en slump korsas deras vägar…

Kommentar:
Svek är en psykologiskt spännande thriller som är riktigt obehaglig på sina ställen. Som alltid skriver Karin Alvtegen med ett driv och ett tempo som gör att man sugs in i berättelsen och har svårt att lägga den ifrån sig. Man har kvar ett obehag i kroppen när man läst ut boken, och det tar ett tag innan man kan skaka det av sig.