Påven Johanna

Författare: Donna Woolfolk Cross
Förlag: Forum Förlag
Antal sidor: 436
Utgivningsår: 1999

Hon var en begåvad och orädd kvinna som förklädd till man lyckades överlista hela den katolska världen. Hon skaffade sig kunskap inom medeltida filosofi, religion och läkekonst. Hennes lysande begåvning förde henne på äventyrliga vägar till påvepalatset i Rom.

Där drogs hon in i en virvel av politik, religion, kärlek och makt. En riskfylld tillvaro där livet ofta stod på spel. När ödet såg till att Johanna blev vald till påve hade det förgångna hunnit ifatt henne – och det mest förbjudna var ett faktum…

Kommentar:
Det här är en historisk roman som kanske eller kanske inte har verklighetsbakgrund. Myten om påven Johanna har fascinerat mig ända sen jag första gången hörde talas om den, och trots att katolska kyrkan gjort allt för att förneka sanningshalten så finns det ändå vissa historiska fakta som tyder på att hon faktiskt existerat. Hur som helst så är det en spännande historia om en stark kvinna som vågade drömma och lyckades med saker som egentligen var omöjliga för henne att uppnå. En mycket bra bok.