Fördjupade studier i katastroffysik

Sextonåriga Blue har haft en högst ovanlig uppväxt. Tillsammans med sin pappa, den karismatiske professor Gareth Van Meer, har hon flackat runt i USA och fått det mesta av sin undervisning i bilen. Egentligen vet hon mer om historia, vetenskap, gamla filmer och klassisk litteratur än om ett vanligt tonårsliv.

Men under Blues sista skolår tar allt plötsligt en oväntad vändning. På ärevördiga St. Gallway dras hon in i en grupp elever som samlas kring skolans gåtfulla filmlärare, Hannah Schneider. Men vem är Hannah egentligen, varför är hon så hemlighetsfull? Snart befinner sig Blue i en komplicerad härva av konspirationer, svek och död…

Kommentar:
Det här är en bok som jag föll för direkt, jag gillar språket och sättet att skriva, men det kan säkert upplevas som irriterande av en del. Boken är kryddad med referenser till böcker och filmer, meningarna är ofta långa, fyllda med parenteser, och det är inte en helt enkel bok att läsa. Jag läser böcker snabbt, och jag fick flera gånger läsa om stycken för att jag missat något eller villat bort mig.

Typiskt utdrag från boken: "Jag kunde inte andas. Fly ut till Larsons lastbil, uppmanade jag mig själv. Fly till motorvägen, till Mexiko, för alla sticker till Mexiko när de måste fly (även om ingen lyckades ta sig dit, alla dog tragiskt precis när de nästan hade hunnit över gränsen), och om inte Mexiko så Hollywood, för alla sticker till Hollywood när de vill bli en annan och slå igenom som filmstjärna (se Stella Verslankens hämnd, Botando, 2001)."

Intrigen är spännande, och genremässigt hör den hemma någonstans mellan vuxenroman, ungdomsroman, mysterium och deckare. Ibland känns det onödigt spretigt, men jag köper det ändå rakt av, jag gillar historien. Den är både smart och modernt skriven. Ser fram emot fler böcker av Marisha Peshl. Kolla in hemsidan för boken också, den är väl värd ett besök!