Hedersmordet på Pela – Lena Katarina Swanberg

När Pela Atroshi mördades den 24 juni 1999 fick svenska språket ett nytt ord: Hedersmord. Syftet med ett hedersmord är att tvätta bort skammen från släktens namn. Tanken var att Pela skulle glömmas bort.
Men Pela har en lillasyster. Hon ville ge sin syster upprättelse. Genom hennes vittnesmål kunde två farbröder såväl gripas som dömas till livstids fängelse för mordet på Pela.

Detta är lillasysterns berättelse. Den är unik och inte tidigare berättad. Boken är även ett dokument ur den svenska samtiden. Vad är ett hedersmord? Hur ser traditionen ut? Hur kan en man anse det vara sin plikt att mörda en dotter?

Kommentar:
Det här är stark och skakande läsning. Pelas lillasyster Breen berättar med sina egna ord om mordet på hennes syster. Kapitlen blandas med berättelser av deras vänner, mamman, och även polisförhör. Man får också en inblick i vad hedersmord är och de traditioner som ligger bakom, om kurdernas kultur och historia, och det är både intressant och lärorikt.

Men jag kan inte förstå, hur mycket jag än läser kan jag inte förstå hur man kan mörda, eller låta mörda, sitt eget barn för att hon ”dragit skam över familjen”. Hur kan någonsin heder och den stora släktens välmående gå före individens och det egna barnet. Det är ens eget BARN det gäller. Ens eget kött och blod. Att det krävs mod för att gå emot sin familj och släkt kan jag förstå, och att Breen, en ung kvinna vågar stå upp och berätta sanningen, gå emot sin egen far, farfar och farbröder är nog modigare och svårare än man kan sätta sig in i. Men hon gjorde det. Hennes far däremot vågade det inte. Det finns ingen heder i det han gjorde. Pela ville bara bestämma över sitt eget liv. Det är, eller borde vara, en mänsklig rättighet.

Pappan är numera en fri man, han dömdes och avtjänade sitt korta straff i Irak, medans farbröderna sitter i svenskt fängelse. Breen lever under hot och med skyddad identitet.

Den här boken borde läsas av ALLA. Läs, läs, läs!

Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 276
Utgivningsår: 2003