Alla sa vi skulle dö – Henriksson, Björn, Bonthron

Det började som en oskyldig dröm och slutade som ett världsomspännande äventyr. Danjel hade i princip aldrig seglat när han en dag slaktade spargrisen, ringde på en annons och köpte en segelbåt – osedd!

Den stora kärleken hade flytt utomlands, fortsatta studier kändes fel och det måste till en förändring. Målet var att segla till Medelhavet men projektet växte till oanade proportioner och snart styrde Danjel, och hans vänner Kajsa och Jonatan västerut och var på väg jorden runt.

Kommentar:
Tre ungdomar med små – eller inga – segelkunskaper som gav sig iväg på en världsomsegling – 38.000 sjömil på 680 dagar med ”Sally Blue”, en 28 fots Albin Vega från 1968. Galet och modigt men absolut en bedrift. Jag följde seglingen från början, via lokaltidningar och hemsidan, och trodde nog inte att dom skulle ta sig särskilt långt utan tvingas ge upp, men eftersom tiden gick så växte min beundran, och visst tog dom sig ända hem igen.

Boken är skriven främst av kaptenen Danjel men även Kajsa och Jonathan, samt de ”paying crew” som seglat med under vissa sträckor skriver vissa kapitel, så man får historien ur flera olika synvinklar. Vilket i sig är ett spännande grepp, men trots att det är en tjock bok så känns den ändå lite ”tunn”. Man kommer aldrig någon in på djupet, vilket hade varit verkligt intressant. Det berättas om stormar och åskväder och vulkanutbrott, men det känns aldrig riktigt farligt. Säkert var det jätteotäcka situationer flera gånger, men det nådde inte riktigt fram till mig som läsare. Det måste ju varit URLÄSKIGT att korsa Atlanten och Stilla Havet och bara se vatten så långt ögat når i en liten båt som vågorna slår in över. 

Men, det är trots allt en mycket inspirerande och spännande bok om ett våghalsigt projekt, och jag kan varmt rekommendera den. Till och med jag känner mig sugen på att bara dra iväg. Men jag föredrar nog de rika medelålders amerikanernas sätt på lite större och lyxigare båtar i så fall…

Fakta:
Författare: Danjel Henriksson, Kajsa Björn och Jonatan Bonthron
Förlag: Nautiska Förlaget
Antal sidor: 320
Utgivningsår: 2008