Dödergök – Katarina Wennstam

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 523
Utgivningsår: 2008

I ett stillsamt radhusområde strax söder om Stockholm finner Maria Allende drömhuset för sin lilla familj. Tobias och Maria har länge letat efter hus med trädgård för tvååriga Alma att leka i, och det perfekta huset till överkomligt pris har inte varit lätt att hitta.

Men den sköra tillvaron i den nya bostaden sätts i gungning när den fasansfulla sanningen om husets tidigare ägare blir känd. Maria Allende börjar gräva i historien, men är inte beredd på den verklighet som döljer sig bakom fasaderna. Men medan Maria blir alltmer besatt av undersökningen börjar hennes och Tobias förhållande att krackelera. 

Samtidigt ställs åklagare Madeleine Edwards inför nya utmaningar, både i domstolen och hemma. Tonårsdottern Alexandra saknar sin hårt arbetande mamma, men ett märkligt dödsfall med kopplingar till hedersvåld kräver Madeleine Edwards fulla uppmärksamhet.

Kommentar:
Åh vad jag gillar Katarina Wennstam! Här är ännu en spännande bok från henne. Vi får återigen träffa journalisten Maria Allende och åklagaren Madeleine Edwards som vi lärde känna i "Smuts", men böckerna är helt fristående så man behöver inte ha läst den förra för att ta itu med denna. 

Wennstam skriver om mäns våld mot kvinnor på ett engagerande sätt, i det här fallet i två separata historier om både kvinnomisshandel och hedersvåld. Det är starkt, det är brutalt, det är grymt, det är ofattbart – och ändå är det verklighet för så många. Man läser lite med en klump i magen ibland.

Det är en trovärdig historia hon målar upp, och många gånger hajar man till inför det man läser. Polisers vanligaste fritidsbrott (dvs brott utanför arbetstid) är våld eller kvinnofridsbrott, det känns ju lite skrämmande. Och ännu mer skrämmande att de ofta får behålla jobbet. Jag hoppas att många läser den här boken, och att den väcker debatt. Den är mycket bra, och framförallt viktig!