Den tionde kretsen – Jodi Picoult

Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2008

Trixie Stone är fjorton år gammal och förälskad för första gången, hon är en mönsterelev – en söt och populär förstaårselev på high school. En dag vänds hennes värld upp och ner med en enda våldshandling. Plötsligt verkar allt som Trixie har trott om sin familj – och sig själv – vara en lögn. Kan den pojkvän som en gång gjorde Trixie tokig av lycka vara den som krossade hennes barndomsidyll för alltid?

Kommentar:
14-åriga Trixie blir våldtagen av sin före detta pojkvän på en fest. Eller blir hon det? Killen i fråga, som är en populär hockeystjärna i stan, hävdar att hon var med på det och allmänheten tar hans parti. Jag vill inte avslöja mer av intrigen men det här är verkligen en bladvändare från pärm till pärm, och man vet inte riktigt åt vilket håll historien styr för varje kapitel.

Jag tycker mycket om Jodi Picoults berättarstil och att det sällan är bara svart och vitt i hennes böcker. Psykologiskt kommer man karaktärerna in på djupet och här känner man speciellt mycket för pappan Daniel som är den som står dottern närmast. Tonårsskildringarna känns också trovärdiga och äkta.

Boken slutar med några frågor hängande i luften men det är ofta så med Picoults böcker tycker jag, man får tänka slutet själv.

Titeln på boken anspelar på Dantes beskrivning av helvetet som enligt honom innehåller nio kretsar. Han glömde den tionde, självbedrägeriet.