Nattvakt – Kit Whitfield

Förlag: Bonnier Pocket
Antal sidor: 420
Utgivningsår: 2008

När det är dags för fullmåne rustar sig Lola Galley för en hård natt. Hon tillhör den lilla minoritet människor som inte förvandlas till varulvar under dessa nätter, därför är det hennes högst otacksamma uppgift att hålla "lykanterna", varulvarna, under uppsikt. Lola är en "nolla", en person född med defekten att inte resa ragg vid fullmåne.

Då en nära vän och kollega hittas mördad, är det Lolas uppgift att utreda brottet. Frustrerad och driven av ilska efter alla år i samhällets marginal, är hon fast besluten att finna mördaren – till nästan vilket pris som helst. När de som arbetat med fallet blir attackerade inser hon dessutom att hennes eget liv är i fara. Mitt i alltihop blir hon förälskad – men hur mycket av sig själv och den nyvunna kärleken är hon beredd att offra för att skipa rättvisa?

Kommentar:
Det här är egentligen en ordinär deckarhistoria, med den skillnaden att den utspelar sig i en värld där de flesta är "lykanter", dvs varulvar, och endast ett fåtal är vanliga människor som ska försöka hålla lykanterna i schack.

Jag hade väldigt svårt att komma in i boken, det tog ett tag innan jag ens kunde hålla isär lykanter, nollor, barbackor och måndårar, och vilken sort de olika personerna tillhörde. Det är många karaktärer och namn man serveras på en gång, och det kanske inte bara är bokens fel att jag inte hängde med riktigt, jag hade ett så lågt lästempo och höll på med den här boken i nästan två veckor. Men å andra sidan… hade detta varit en kanonbok som fängslade mig från start så hade jag ju läst ut den snabbare…

Den tog i alla fall fart mot slutet, men jag kan inte säga att jag förstår hela boken eller historien, jag förstår inte varför allt som händer händer, och om det är för att storyn är ologisk eller jag som är trög låter jag vara osagt. Hur som helst är det en hyfsad bok, den är inte spännande som jag trodde den skulle vara utan egentligen mer som en hårdkokt deckare.

Jag gillar dock själva miljön, den värld som Kit Whitfield skapat, den är annorlunda och trovärdig, och får en att tänka till lite och dra paralleller med den vanliga världen vi lever i.