Skumtimmen – Johan Theorin

En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet på norra Öland försvinner en liten pojke utan några som helst spår. I dagar letar familjen, polisen och frivilliga efter honom. Tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat telefonsamtal från sin far, den åldrige sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han ber henne komma till Öland för att hjälpa honom med efterforskningar kring dottersonens försvinnande.

Julia återvänder till sin barndomsö och tillsammans börjar de söka i det förflutna. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann. Ändå sägs han ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I skumtimmen.

Kommentar:
En bok som jag kategoriserar som deckare fast den inte riktigt känns som en traditionell deckare, utan mer i gränslandet till skönlitteratur och spänningsroman. Boken är spännande och lite mystisk, originell handling med oväntade och överraskande intriger. Den öländska miljön är bra beskriven så man nästan känner den råkalla fukten när man läser. Tempot är långsamt men den blir aldrig tråkig. Mycket bra och välskriven bok. En favorit.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 399
Utgivningsår: 2007
Första meningen: Muren var byggd av stora och runda stenar täckta av gråvit lav, och den var lika hög som pojken.