Mörkertal – Arne Dahl

2004. Försommar. En sjundeklass från Stockholm är på resa i de djupa ångermanländska skogarna. När en av fjortonåringarna plötsligt försvinner finns det tillräckligt många oroväckande tecken för att A-gruppen, rikskriminalens speciella enhet för våldsbrott av internationell art, ska kopplas in. Mystiska baltregistrerade bilar har rört sig i trakten, och dessutom tycks flickan själv, Emily, bära på mörka hemligheter.

Samtidigt som Sara Svenhagen, Lena Lindberg och Gunnar Nyberg från A-gruppen ger sig av till Ångermanland händer det saker i Stockholm. En hantverkare gör ett häpnadsväckande fynd i en grop i Gamla stan och försvinner sedan spårlöst. Bengt Åkesson vid Stockholmspolisen, som just inlett ett förhållande med Kerstin Holm, A-gruppens nya chef, tvingas på grund av en säregen utpressning ta sig an försvinnandet – och drar med sig Paul Hjelm från, numera internutredare. Tillsammans närmar sig de två en märklig sanning med historiska djup.

Det udda paret Jorge Chavez och Jon Anderson jobbar sig samtidigt in i den försvunna Emilys dator och hittar helt andra saker än de förväntat sig. Och det desto mer såta paret Arto Söderstedt och Viggo Norlander får ta sig an ett brutalt mord på Mariaberget, som successivt visar sig ingå i en egenartad mordserie.

 Och till slut visar sig allting hänga ihop. I takt med att Emilys sanna karaktär friläggs blottläggs ett nätverk av mänskliga perversioner som sträcker sig både ner i historien och ut i världen via Internet.

Kommentar:
Det här är bok nummer åtta i en serie på tio, det är fristående böcker men hänger ändå ihop eftersom det är samma huvudpersoner som löser fallen, dvs A-gruppen. (I år har det dessutom kommit en elfte, avslutande del.) Jag har inte läst alla i serien, men ungefär hälften. Mörkertal är inte den bästa jag läst, men det är ändå en välskriven och spännande bok. Man kan inte låta hjärnan vila när man läser, utan det är ganska många karaktärer att hålla reda på, och handlingen tar sina oväntade vägar.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 392
Utgivningsår: 2005
Första meningen: Redan första gången han såg kvarlevorna visste han att det var något speciellt med dem.