Mannen under trappan

Författare: Marie Hermansson
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 287
Utgivningsår: 2005 

Allt har gått Fredrik väl i händer. Han har ett tryggt jobb som näringslivssekreterare i kommunen. Han har till sin häpnad blivit gift med Paula, som han beundrar gränslöst – hon är framgångsrik konstnär. De har två fina barn. Och nu har de just flyttat in i ett hus som överträffar alla deras drömmar: ett rymligt och nyrenoverat gammalt hus med inbyggd glasveranda och stor balkong med utsikt över åkrar och skog. De är en ovanligt lyckad familj.
Men snart störs idyllen. När Fredrik en sömnlös morgon kommer ner i hallen står någon där: en vuxen man, knappt en och femtio lång, svarthårig med smala ögon och bred mun, klädd i joggingbyxor och T-tröja, båda fruktansvärt smutsiga. Med nasal röst säger han sig heta Kwådd och bo i utrymmet under trappan som går upp till övervåningen. Gång på gång framhärdar han: jag bor här.
Vad är det som pågår i det stilfullt inredda huset? Vad är det som händer med Fredrik? Och varför börjar hans hustru dra sig undan från honom?

Kommentar: Jag fastnade direkt för boken när jag läste baksidestexten, och den var precis så bra som jag trodde den skulle vara. En väldigt annorlunda bok, vad är verklighet, vad är fantasi? Finns mannen där under trappan på riktigt, eller händer allt i Fredriks fantasi? Boken väckte många funderingar och var svår att släppa. Läste precis att den håller på att filmas av SVT som en tv-serie i 4 delar. Kan det bli bra? Nja… tror det blir svårt att få till den suggestiva surrealistiska känslan. Läs boken först i alla fall!