El Choco – Svensken i Bolivias mest ökända fängelse

Författare: Markus Lutteman
Förlag: Norstedts Pocket
Antal sidor: 396
Utgivningsår: 2007

"Jag är ledsen min vän", sa mannen och skakade lite sorgset på huvudet, "men jag tror inte du kommer att överleva här inne."

27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplatsen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz.
På San Pedro sitter stora knarkhandlare i rymliga tvåvåningsceller med eget kök och badrum, medan fattiga småtjuvar trängs med varandra i iskalla, små betongutrymmen på andra sidan väggen. Över 100 barn bor med sina fäder i cellerna och massor av människor hålls inlåsta i flera år utan att de har fått någon dom.
Det finns inga lås på cellerna eller vakter på avdelningarna. Tillgången på kokain är obegränsad och nästan alla bär vapen.

Jonas Anderssons första tid blev en kamp för livet. Han blev överfallen fler gånger än han kan minnas och tvingades bevittna hur flera fångar knivskars till döds eller torterades av andra fångar.
Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången.

Kommentar:
Lättläst och läsvärd bok om en värld som är okänd för de flesta. Den är egentligen rätt dåligt skriven och innehåller många upprepningar, men det bortser man ifrån för att den är så spännande och intressant. Det gick inte att lägga boken ifrån sig, och man vill bara veta mer hela tiden. Hur gick det sen? Hur funkar livet i Sverige? Skriv en fortsättning, jag köper den!