Gracelin O’Malley – en irländsk utvandrarsaga – Ann Moore

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 1210
Utgivningsår: 2007 (2001-2005)

Gracelin O’Malley växer upp i ett fattigt hem på den irländska landsbygden i början av 1800-talet. För att rädda familjen från svält och umbäranden gifts hon endast 15 år gammal bort med en brutal engelsk godsägare. Hon föder honomen dotter och gör sitt bästa för att anpassa sig, men hennes hjärta finns hos Morgan, bästa vän till brodern Sean.
Gracelins man dödas under upproret mot engelsmännen, där både Sean och Morgan finns bland rebellerna. Hon får en kort, lycklig tid tillsammans med Morgan innan han tillfångatas och Sean tvingas fly till Amerika. Då står hon ensam med en liten dotter och ett barn på väg.
Men Gracelin O’Malley ger inte upp. Senhösten 1847 lämnar hon sitt älskade Irland och ger sig av på en strapatsrik resa över Atlanten. Hon är fast besluten att skapa sig en ny och bättre tillvaro i den nya världen.

Kommentar:
 Denna utgåva innehåller hela trilogin om Gracelin; Gracelin O´Malley + Irland farväl + När morgondagen gryr. Det är en storslagen bok, över tusen sidor att plöja sig igenom, och verkligen något att suga tag i för den som gillar historiska kärleksromaner. Skildringen av Irland och utvandrarna känns trovärdig, medans själva berättelsen om Gracelin är lite väl otrolig på sina ställen. Men man sveps med av handlingen och det är en bok att rekommendera.