Hopp – Helen Fisher

Fayes mamma dog när hon var liten och trots att hon idag har en egen familj och två döttrar, tänker hon ofta på modern. Saknaden och sorgen över att ha vuxit upp utan henne växer sig allt större och starkare ju äldre hennes egna döttrar blir. 

En dag händer något ofattbart och Faye befinner sig plötsligt i sitt barndomshem 30 år tidigare. Hon inser att hon har rest bakåt i tiden och att hon nu har möjligheten att prata med sin mamma igen, att ställa de frågor hon aldrig fick chansen att ställa. 

Faye kan inte släppa taget om det förflutna och leva i nuet. Hon vill vara hos sin mor och sina döttrar samtidigt. Men måste hon verkligen välja?

Kommentar:
Hopp är en varm roman om att leva i nuet och inte i det förflutna. Det handlar om familjeband, förluster, sorg och kärlek som spänner över tid och rum.

Tidsresor är alltid ett spännande inslag, men ibland kan det bli väl så rörigt och svårt att greppa. Här är det inte det. Det flyter på bra, utan för mycket invecklingar och påverkan över tiden. Och det känns också trovärdigt.

Karaktärsbygget är bra, det är främst Faye vi får lära känna, men även modern och vännen Lois blir levande gestalter. Man förstår Fayes starka längtan efter att få träffa sin mor, att få en andra chans att lära känna henne, som en vuxen människa och jämlike, samtidigt som hon inser att hon inte kan leva i det förflutna. Det är en ekvation som inte går ihop och inte en sits att avundas.

Det blir en del filosofiska/religiösa diskussioner invävda, och det är naturligt med tanke på handlingen. Det blir inte för mycket, utan de känns helt naturliga. Maken Eddies yrke som präst liksom Lois blindhet är inte en slump utan det faller sig naturligt för handlingen. Det finns saker vi inte kan se med blotta ögat, men det betyder inte att det inte är verkligt.

Jag tycker att det här är en väldigt fin roman, det är många känslor och mycket värme, men det slår aldrig över till att bli sentimentalt eller smörigt. Och med ett väldigt fint slut.

Jag har läst boken på engelska, Spacehopper.

Fakta:
Originaltitel: Spacehopper
Förlag: LB Förlag
Antal sidor: 296
Utgivningsår: 2021