Mannen som försvann – Tony Fischier

Bokhandelsbiträdet Hans Arnesson räddar en fyraårig flicka från att drunkna i Hamnkanalen. Kort därpå hittas han knivhuggen till döds i sitt eget hem. 

Kriminalkommissarie Niklas Ragnvik och hans kollegor vid Göteborgspolisen utreder fallet som visar sig vara fullt av frågetecken. Vem var egentligen Hans Arnesson? Finns det en koppling till ”Kilroy” – den skugglike seriemördare som tidigare härjade i trakten och tömde sina offer på blod?

Och vad har hänt med Ragnviks syster Viveca? Hon är spårlöst försvunnen sedan arton år, men plötsligt hittar Ragnvik tecken på internet som tyder på att hon fortfarande kan vara vid liv.

Kommentar:
Mannen som försvann är en fartfylld, händelserik och spännande debut av Tony Fischier. Det är full fart från början, och man får inte tappa koncentrationen en sekund. Det är väldigt mycket som händer och många karaktärer som introduceras.

Kommisarie Niklas Ragnvik kan möjligen vara en av de tristaste och mest intetsägande poliser som deckarvärlden skådat, men ändå blir han på något sätt intressant. Det finns mer att berätta om honom och jag känner på mig att han kan växa i kommande delar. 

Alla delar som rör själva polisarbetet tycker jag sitter bra, det känns trovärdigt. Men jag ger minus för relationsbitarna som inte alls känns lika naturliga. Överlag så finns det en del att slipa på vad gäller det språkliga flytet och känslan, men det är tveklöst en läsvärd och rejält spännande kriminalroman som överraskar. Och skrämmer. En riktig bladvändare, som det ju brukar heta.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 501
Utgivningsår: 2021