Stöld – Ann-Helén Laestadius

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

 
Kommentar:
Stöld har fått massor av lovord, och det pratas om Augustpris. Själv är jag något mer svalt inställd. Visst är det en bra berättelse, men jag tycker det spretar alldeles för mycket. Laestadius vill berätta så mycket, hon vill få med ALLT. Det är många ämnen och problem som berörs. Och väldigt ofta blir det föreläsande. Men det kanske är precis vad folk behöver, utbildas.
 
Same eller ej, så tycker jag det är en verklighetstrogen skildring av hur det är att växa upp i Norrbotten. Snön och naturen, sparken och skidorna, farmor och byfolket och inte minst plogbilen. Mycket känns igen. Jag tycker väldigt mycket om farmor, som är den karaktär som sticker ut och känns mest äkta. Hennes repliker och tyckanden är på pricken. 
 
Fakta:
Förlag: Romanus Selling
Antal sidor: 441
Utgivningsår: 2021