Tack å hej Bokmässan 2019!

Nu är fyra dagars bokfest över, och det känns i både fötter och huvud vill jag lova. Intrycken är många. Men som vanligt har det varit årets bästa helg, det är så himla kul att träffa alla författare, förlag, och den härliga bokbloggarmaffian #boblmaf.
 
Det bästa seminariet jag lyssnade till hade rubriken 18 år i fångenskap. Rubriken syftar förstås till Dawit Isaak, som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea. Men samtalet handlade om yttrandefrihet, fångenskap, och dikaturens logik. På scen fanns Ingrid Betancourt, som tillbringat sex år som fånge hos den colombianska FARC-gerillan. Hennes självbiografi Även tystnaden har ett slut är en av de starkaste och bästa böcker jag läst någonsin, så det var stort för mig att få se henne i verkligheten.
 
På scenen fanns också Martin Schibbye och Fikru Maru, som båda suttit fängslade i Etiopien. De hade båda två läst Ingrid Betancourts bok i fängelset, och hämtat styrka från den. Det var ett fantastiskt möte där på scenen i Göteborg, och ett jättefint samtal som jag kommer att bära med mig länge.