Konsten att bli en viol – Maja Willander

Melinda jobbar som administratör på en reklambyrå men drömmer om att bli en framgångsrik art director. Hon försöker alltid passa in och göra det som förväntas av henne. Men på jobbet finns två andra som inte är lika måna om att följa normen. Som den äldre kollegan Erik, och Mårten – den udda killen som jobbar i postrummet och som Melinda inte kan låta bli att störa sig på.

Men trots att hon gör allt rätt känns det bara fel. Inte ens när det blir semester och Melinda får vara ensam i sitt älskade torp kan hon slappna av. När tillvaron till slut rämnar inser hon att hon tappat bort sig själv på vägen. Vem är hon egentligen? Vad är viktigt i livet? Och hur kommer det sig att Erik inte har några rosor i sin trädgård, men däremot gott om violer?

 
Kommentar:
Konsten att bli en viol har varit liggande i min läshög länge, och i ärlighetens namn har den nog inte blivit läst bara för att omslaget är så fult och ser så billigt ut. Det är inte första gången jag dömt en bok baserat på dess yttre, och det är inte heller första gången jag skamset får omvärdera min inställning när jag väl läser. Insidan har inget med det yttre att göra. Det här är fantastiskt bra läsning!
 
Det handlar om Melinda som inte riktigt får fart på sitt liv. Hon stressar sönder sig på ett jobb som hon egentligen inte vill ha, och jämför sig hela tiden med andra. Men den här sommaren händer det saker som gör att Melinda får upp ögonen och omvärderar saker runt omkring sig: sig själv, sina vänner, sina grannar – och violer.
 
Maja Willander skriver med ett flyt och med en humor som träffar rätt. Men här finns också allvar och svärta. Det är lätt att relatera med Melinda och känna med henne. Det här är charmig och helt perfekt sommarläsning. Riktigt bra! (När man väl kommer förbi det gräsliga omslaget…)
 
Fakta:
Förlag: Harper Collins Nordic
Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.