När himlen håller andan – Annika Sjögren

Vanja förlorade sin sexåriga dotter i en olycka för några år sedan. Nu arbetar hon som elevassistent på en skola och tar en dag med sig ett barn hem. Det hela utvecklar sig till att bli mer än ett kort besök och ingen vet vart barnet tagit vägen.

Ella, en stilig 83-åring som rör sig i Härnösands finare kretsar, ruvar på en mörk hemlighet i sitt förflutna. På ålderns höst har hon börjat säga saker som hon kanske borde hålla tyst om.

Hennes förmögne sonson Philip kommer i kontakt med en ung kvinna som han är säker på är hans själsfrände och drömpartner. Men vad vill hon egentligen med deras relation? Dessa tre personers öden vävs samman i det oundvikliga slutet.

Kommentar:
Det är många år sedan jag läste något av Annika Sjögren, närmare bestämt tio år. Då läste jag När glöd blir till aska och vill minnas att jag tyckte väldigt bra om den. Så det var spännande att få återknyta bekantskapen med hennes författarskap.

Jag startade den här med att lyssna, men det funkade inte alls för mig. Det var svårt att komma in i historien och jag kämpade på ordentligt. Till slut la jag ner och läste den istället, och det visade sig vara mycket bättre. 

Vi får följa tre parallella historier som så småningom möts. Det är spännande, och lurigt, och det tar ett tag innan man riktigt förstår hur trådarna hänger ihop med varandra. Jag tycker bäst om Vanjas historia, varken Ella eller Philip fångar mitt intresse särskilt mycket. 

När himlen håller andan är en helt okej spänningsroman. Jag håller inte andan när jag läser, men som sommarspänning fungerar den alldeles utmärkt.

Fakta:
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 259
Utgivningsår: 2019

Finns på Bokus och Adlibris.