Allt jag fått lära mig – Tara Westover

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag.
 
Familjen är mormoner och survivalists – de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.
 
Kommentar:
Alla, precis alla, har hyllat Tara Westovers memoarer. Bill Gates, Barack Obama, Oprah Winfrey, liksom kritiker och läsare världen över har höjt den till skyarna. Och den är precis så bra som alla säger. Jag är helt tagen.
 
Tara Westover berättar ärligt och osentimentalt om sin uppväxt i en mormonsk familj där pappan är övertygad om att jorden kommer gå under och mamman blandar homeopatiska läkemedel till alla krämpor och skador. Barnen går inte i skolan, och kontakten med samhällsinstitutioner är i princip obefintlig.
 
Det som drabbar mig hårdast är hennes skildring av hur ena brodern ständigt trycker ner henne och misshandlar henne, och hur hon i sin tur reagerar på det. Det bränner, och det känns.
 
Men det är så mycket mer än en historia om en tragisk uppväxt. Den styrka och den smarthet som Tara Westover besitter är något alldeles extra. Att ta sig ifrån fattigdom – både intellektuellt och materiellt – till en doktorshatt är helt enastående och något att ta lärdom och inspireras av.
 
Allt jag fått lära mig är helt fantastiskt bra. Det är verkligen en resa att läsa den här boken, och en otrolig sådan. Och det mest otroliga är att den är sann.
 
Fakta:
Originaltitel: Educated
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 395
Utgivningsår: 2019
 
Finns på Bokus och Adlibris.