Till minne av en villkorslös kärlek – Jonas Gardell

Till minne av en villkorslös kärlek är ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen. När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.

Kommentar:
Jag har alltid haft svårt för att läsa Jonas Gardell. Inte för att jag tycker att han skriver dåligt, utan tvärtom. Gardells texter drabbar mig så hårt och igenkänningen är så stor att det blir nästan för jobbigt att läsa. Jag har hellre valt att se tv-serierna än att läsa böckerna, de ger mer distans. Men nu valde jag alltså att läsa Till minne av en villkorslös kärlek, och det är jag väldigt glad för.
Till minne av en villkorslös kärlek är en släktkrönika och en uppväxtskildring. Det är inte första gången Gardell skriver om sin uppväxt, men här får modern ta plats. Den knepiga men kärleksfulla modern som helst av allt vill vara fri, men är bunden till sin roll som maka och mor, träder fram mellan boksidorna och breder ut sig. Och vilket starkt och naket porträtt det blir! Historien är uppbyggd som en fiktiv biografi, där författaren tecknar ner Gardells livshistoria efter hans död, ett speciellt grepp som det tog ett tag för mig att bli bekväm med.
Visst blir det lite pratigt och spretigt ibland, och det blir en hel del upprepningar. Men herregud så bra det blir ändå. Jag kan inte säga att det är det bästa som Gardell skrivit – eftersom jag inte läst allt. Men jag kan säga att det här är en storslagen, sorglig och oändligt kärleksfull roman som går in under huden och rakt in i hjärtat.
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 551
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.