Rich boy – Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Marianne kommer från en borgerlig familj på Lidingö som fallit samman i sviterna av pappans död och skapat en ung och osäker kvinna. Det är sextiotal i Stockholm och Marianne läser till psykolog. Hon är feminist, men osäker på hur man omsätter det i praktiken. När den karismatiske Kaj, en ledargestalt inom vänstern, riktar sitt ljus mot henne följer hon med, trots att hans beteende blir allt mer våldsamt. Annika är Mariannes dotter. Trettio år senare slungas hon in i en djup kris som tvingar henne till självrannsakan. Det är tvåtusental i Stockholm, lättare att vara kvinna på vissa sätt, men svårare på andra.
 
Kommentar:
Det är nästan skamligt att läsa böcker med så här vackra omslag som e-bok. Inte heller bilden på omslaget ger det någon rättvisa. Det här är en bok man vill äga rent fysiskt. Inte bara för att man vill klappa och känna på den, man vill också göra hundöron, stryka under meningar och kunna bläddra fram och tillbaka.
 
Rich boy är en bok som är både enkel och komplex på samma gång. Språket växlar mellan ett fåordigt, nästan kliniskt kortfattat berättande, som ändå lyckas vara så fullpackat med känslor att allt runt omkring mig stannar upp, till ett mer detaljerat, ordrikt språk som breder ut sig över sidorna. Det är ojämnt i styrka och intensitet, det böljar fram och tillbaka, här finns både frenesi och lojhet, men som läsare är jag hela tiden som uppslukad och helt i författarens grepp. Greppet lossnar en aning när det blir för mycket terapisnack och psykologkonsultande för min smak, jag har svårt för när stora delar av en boks handling utspelar sig i terapisoffan.
 
Men jag tror att Rich boy är en bok som kommer att leva kvar i mig längre. De tre kvinnorna Gully, Marianne och Annika gör intryck och avtryck. Kanske speglar jag mig själv och generationerna före mig och känner igen mig i saker som hur en vegetarisk carbonara kan vara en aggressionshandling. Och ännu mer därtill. Det här är starkt, sårigt, och framförallt riktigt bra.
 
Fakta:
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 476
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går.