En oskyldig lögn – Sabine Durrant

Det börjar med en lögn. En banal liten lögn för att imponera på en gammal kompis från universitetstiden som Paul möter i en bokhandel. En lögn för att bli lite mer framgångsrik i vännens ögon. Sanningen är att han är en 42-årig misslyckad författare som hade sin enda succé för över tjugo år sedan.
 
Nu är han på väg att förlora sin lägenhet, och utsikten att behöva flytta hem till mamma får honom att tacka ja till vännens middagsinbjudan, där han träffar den vackra änkan Alice. Hon har allt han vill ha, och nu tänker han bli en del av hennes liv. När han får möjlighet att följa med Alice och hennes vänner till Grekland är han mer än nöjd.
 
Men i den grekiska hettan blir han alltmer insnärjd i sina lögner och kanske är han inte den enda som ljuger?
 
Kommentar:

En liten oskyldig lögn kan väl inte skada? Eller två… eller tre… Ungefär så går Paul genom livet, ljuger och skryter för att framhäva sig själv och framstå som betydligt bättre och mer framgångsrik än han är. Författarkarriären blev det ingenting av, och nu är han 42 år och hemlös. Men så träffar han änkan Alice och ser en möjlighet till ett bättre liv.

Paul är en obehagligt osympatisk karaktär, men det är ändå svårt att låta bli att gilla honom. Alla hans lögner och dumma små misstag får det att krypa i kroppen, men ändå hejar jag på honom. De övriga karaktärerna är i och för sig inte särskilt sympatiska de heller.

Det finns en olustig stämning över hela historien och det byggs hela tiden på. Man vet ungefär vad som kommer att hända, men inte riktigt hur. Det är riktigt spännande och underhållande, och stört omöjligt att lägga boken ifrån sig.

Fakta:
Originaltitel: Lie With Me
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 298
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.