Helikopterrånet – Jonas Bonnier

Tidigt på morgonen den 23 september 2009 går larmet – en värdedepå i Västberga rånas.
 
Det är upptakten till ett av de mest spektakulära brotten någonsin i Sverige. Rånarna anländer via helikopter och polisen kan bara se på när de försvinner med närapå 40 miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas.
 
Kommentar:

Helikopterrånet är en spännande thriller om ett av Sveriges mest spektakulära brott. Boken är en blandning av fakta och fiktion, Jonas Bonnier har intervjuat några av de inblandade, men man läser den helt och hållet som en spänningsroman. Och en väldigt bra sådan.

Jag gillar böcker där handlingen utspelar sig från brottslingens perspektiv. Man kommer rånarna väldigt nära, de blir mänskliga med sina vardagsliv, familjer och vanliga problem, samtidigt som de planerar den stora stöten. Det är inte så mycket polisjakt och spaningsarbete utan man står helt och hållet på rånarnas sida.
 
Trots att man vet historien och hur (nästan) allt kommer att sluta så sitter jag som på nålar under utförandet av själva rånet. Det är riktigt spännande.
 
Jag har lyssnat på ljudboken och inläsningen av Gerhard Hoberstorfer funkar bra. Omslaget är grymt snyggt, så lite synd att jag inte har den i min bokhylla.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 440
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.