De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – Johannes Anyuru

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.
Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

 
Kommentar:

Det känns från huden ända in i själen när man läser den här boken. Jag har svårt att prata om den, svårt att sätta ord på min läsupplevelse, men tankarna är många. Och kanske är det just det som definierar en riktigt bra bok – den väcker massvis av tankar och får saker att hända inuti dig själv.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en vacker titel, och språket i hela romanen är genomgående vackert och poetiskt. Men handlingen är allt annat än vacker. Det är en otäck framtid – och nutid – som skildras. Det ligger så obehagligt nära verkligheten och vad som skulle kunna bli vår framtid. Och jag tänker på att jag nog inte skulle ha känt det lika verklighetsnära om boken kommit ut för tio år sedan, och jag tänker på hur vi kan komma att se på boken om tio år…. och det gör mig både ledsen och rädd, och jag förlorar hoppet ännu lite mer.
 
Bitvis har jag svårt att hänga med i handlingen, att skilja de olika rösterna åt, men det handlar nog snarare om mig än om boken. Den är inte gjord för en snabbläsare utan kräver att man tar sig tid och vilar i fraserna.
 
De kommer att drunka i sina mödrars tårar kommer att vara en av årets viktigaste böcker, kanske till och med en av decenniets viktigaste böcker. Stark, gripande och omskakande.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.