The Raqqa Diaries: Escape from Islamic State – Samer

Raqqa är idag en av världens mest isolerade städer. Området är ockuperat av IS, knappt någon slipper in eller ut, och kommunikationer med omvärlden är knappa, och dessutom förbjudna. Den som pratar med västerländska journalister eller försöker lämna området utan tillstånd blir avrättad.
 
Dagboken från Raqqa började som en serie korta sändningar på BBC Radio 4. BBC:s Mike Thompson kom i kontakt med en ung man som ville berätta om vad som händer i hans stad. Mannen, som skriver under pseudonymen Samer, är medlem i en liten motståndsgrupp. Hans anteckningar har krypterats och överförts via flera led.
 
Samer berättar om tillvaron i Raqqa. Hans far har dödats, han har sett kvinnor stenas till döds och män halshuggas och korsfästas. Men det är egentligen inte sådana händelser som står i fokus, utan snarare hur möjligheten till ett vanligt liv inte längre finns. Det finns inget att handla i affärerna, och det som finns att handla är extremt dyrt. Tv-apparater är förbjudna. Hur män och kvinnor klär sig kontrolleras – kvinnorna ska täcka sig, männens byxben ska ha precis rätt längd. Alla måste gå kvällskurser i moskén för att lära sig den rätta islamiska tron. Och ständigt denna rädsla över att göra något fel, att göra något som avviker, eller att bara råka vara på fel plats vid fel tillfälle.
 

Det är ett mycket starkt vittnesmål, boken är tunn men innehåller mycket. Översättningen till engelska fungerar också väldigt bra, språket går rakt in, det är poetiskt vackert och brutalt på samma gång. Formgivningen är också fin, med enkla och effektfulla illustrationer av Scott Coello.

Trots allt så finns det också hopp i berättelsen. Ett nyfött barn i ett flyktingläger, ett hopp om framtiden och en tro på att det goda kommer att segra till slut. Samers berättelse gör världen mindre och hans mod inspirerar. 
 
Fakta:
Förlag: Hutchinson
Antal sidor: 107
Utgivningsår: 2017
 
Finns på Bokus och Adlibris.